🔘 واردات یک میلیون تن برنج سفید در سال گذشته
🔸مجیدرضا خاکی، دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران گفت: بر اساس آمار، در سال ۱۴۰۳ حدود یک میلیون تن برنج سفید به ارزش ۱.۲ میلیارد یورو وارد کشور شده که این میزان نسبت به سال ۱۴۰۲، از نظر وزنی ۶ درصد کاهش داشته است.
🔸 وی با اشاره به نیاز ماهانه کشور به ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تن برنج خارجی افزود: در دورههای پرمصرف مانند نوروز، ماه رمضان و ایام محرم و صفر، این نیاز به اوج خود رسیده و گاهی از ۱۵۰ هزار تن در ماه نیز فراتر میرود. بنابراین، تأمین مستمر و کافی برنج از اهمیت بالایی برخوردار است.
🔸خاکی ادامه داد: با در نظر گرفتن سرانه مصرف ۳۶ کیلوگرمی برنج و جمعیت ۹۲ میلیونی مصرفکنندگان (شامل اتباع خارجی)، نیاز سالانه کشور حدود ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن برآورد میشود. از سوی دیگر، با توجه به شرایط اقلیمی و وضعیت بارشها، میانگین تولید داخلی در بلندمدت حدود ۲ میلیون تن در سال تخمین زده میشود؛ بنابراین، بدون احتساب واردات دولتی که برای تکمیل ذخایر راهبردی انجام میشود، سالانه حداقل به یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن برنج وارداتی نیاز داریم.
🔸وی با بیان اینکه بیش از ۴۰ درصد نیاز کشور از طریق واردات تأمین میشود، افزود: یکی از دلایل اصلی آشفتگی اخیر بازار برنج، برآورد نادرست میزان تولید داخلی بود. در ابتدای فصل، اعلام شد که با توجه به ۷۵۰ هزار هکتار سطح زیر کشت، تولید سال، ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن خواهد بود. اما نتایج اولیه سرشماری عمومی کشاورزی سال ۱۴۰۳ که اواخر سال گذشته توسط مرکز آمار ایران منتشر شد، نشان داد که سطح زیر کشت تنها ۴۹۱ هزار هکتار بوده که اختلاف قابلتوجهی با برآورد اولیه دارد؛ آشفتگی ایجاد شده در بازار نیز مؤید همین واقعیت است.
🔸خاکی تأکید کرد: براین اساس، حتی اگر بهرهوری تولید را بهطور بسیار خوشبینانه ۴ تن در هر هکتار در نظر بگیریم، میزان تولید داخلی به ۲ میلیون تن نیز نخواهد رسید. این در حالی است که بخش عمده تولید برنج کشور مربوط به ارقام کیفی با راندمان حدود ۲.۵ تن در هر هکتار است. بنابراین، برآورد نادرست تولید و تنظیم واردات بر همین اساس، موجب ناترازی در تأمین بازار و کمبود عرضه، منجر به افزایش قیمتها شده است. در صورتی که اگر برنج خارجی به میزان کافی در بازار موجود باشد، نهتنها نیاز مصرفکنندگان آن را تأمین میکند، بلکه به متعادلسازی قیمت برنج ایرانی نیز کمک خواهد کرد.
🔸دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران راهکار اصلی ثبات بازار را برآورد دقیق و علمی از میزان تولید و مصرف و مدیریت اصولی واردات دانست و گفت: واردات نباید بیشازحد و نه کمتر از نیاز انجام شود تا تعادل در بازار برنج ایرانی و خارجی حفظ شود.
🎯 کانال ترخیص کاران
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
🌍 ➣ @Tarkhis_Karan